Stoksuz E-Ticaretin (Dropshipping) Avantaj ve Dezavantajları
Stoksuz E-ticaret yani “Dropshipping”, küçük ve orta ölçekli E-ticaret firmaları ya da girişimciler tarafından sıkça başvurulan bir yöntem haline geldi. Dropshipping sisteminde, firmalar bir ya da birden fazla istenilen sayıda tedarikçi ile anlaşarak, stok tutma işlemiyle ilgilenmeden, tedarikçilerin ellerinde bulunan ürünlerle satış işlemini gerçekleştirir. Nitekim, E-ticaret firmaları herhangi bir depo ve stok sistemi kurmaz. Tedarikçinin elindeki sistemi, kendi E-ticaret sitesine entegre eder.
Tabi stoksuz E-ticaret sisteminin de kendi için hem avantajları hem de dezavantajları bulunuyor. Bu sistemi kullanmaya karar vermeden önce, girişimcilerin iyi bir araştırma yapması gerekiyor. Bu konu hakkında stoksuz e-ticaret nasıl yapılır başlıklı faydalı bir içerik de paylaştık, bakabilirsiniz.
Dropshipping Sisteminin Avantajları
Dropshipping sisteminin birçok avantajı bulunuyor. Bu avantajlar şu şekilde sıralayabiliriz:
- Stok tutulmadığı için, bu alanda çalışacak personele ihtiyaç duymayacağınız için bu konuda oluşabilecek maliyetlerden kurtulmuş olursunuz.
- Depoya ihtiyaç olmadığı için, depo masrafları da ortadan kalkmış olur.
- Sattığınız ürünlerin paketlenme ve kargo işlemleri tedarikçi firma veya firmalar tarafından yapıldığı için, firma olarak herhangi bir kargo şirketiyle anlaşma yapmasına gerek kalmamaktadır.
- E-ticaret firmaları satışını yaptığı ürünler için belirli bir stok bedeli ödemektedir. Satılmayan ya da talep görmeyen ürünler olduğunda bu ürünleri listeden kaldırarak, istemediğiniz ürünler için stok bedeli ödemezsiniz.
- Ürünlerinizi satın almaya gerek kalmadan, siteniz üzerinden satış işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Girişimciler bu sistem ile büyük sermayelere ihtiyaç duymadan ürün veya hizmet satışı yapmaya başlayabilirler.
- Stok maliyeti olmadığı için farklı kategorilerde geniş bir ürün yelpazesine sahip olabilir ve E-ticaret sitenizde bu ürünlerin satışını gerçekleştirebilirsiniz.
Dropshipping Sisteminin Dezavantajları
Dropshipping sisteminin avantajları bulunduğu gibi dezavantajları da bulunuyor:
- Ürünlerin teslimatları, hasarlı veya yanlış ürün gönderimi yapılması durumlarında, tüketici doğrudan firmanıza yöneleceği için bu konuda tedarikçi firmalarla yapılacak anlaşmalarla oluşabilecek sorunlar için birtakım önlemler almalısınız.
- Dropshipping sisteminde kar marjları düşük olabilir. Tedarikçiler birden fazla firma ile çalışabilirler ve bu da sektördeki rekabetin yüksek olmasına neden olabilir. Bu rekabet ortamında benzer ürünleri sattığınız firmalara karşı yüksek kar marjlarıyla baş etmeniz mümkün olmayabilir.
- Tedarikçinizin satışını gerçekleştirdiğiniz ürünü, alıcıya zamanında teslim etmesi gerekiyor. Aksi takdirde yine tüketiciler bu konu ile ilgili bir sorun yaşadığında bu konuda doğrudan size başvuracaktır.
- Tedarikçi firmanın depo ve stok yönetiminin de güvenilir olması gerekiyor. Bir ürünün stoğu bittiği zaman bu durum doğrudan sizin sisteminizde de görünebilmeli. Aksi durumlarda stoğu biten bir ürünün satışını yapabilir ve müşterilerinize karşı zor durumda kalabilirsiniz. Ayrıca, böyle durumlar marka güvenilirliğinize de ciddi oranda zarar verecektir.
- Satışını yaptığınız ürünler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Ürünler hakkında bilgi sahibi olmamanız durumunda, müşterilerinizin yaşadıkları sorunlar karşısında onlara yardımcı olamazsınız. Bu durum her satış işleminizde size zorluk çıkaracaktır. Müşterilerinizin sorunlarına çözümcü yaklaşmalısınız.