02 Şubat 2017

Pazarlamada Renklerin Önemi

Her renk insan psikolojisinde farklı etkiler yaratıyor. Bunun farkında olan firmalar bu durumu stratejik olarak profesyonelce kullanıyorlar. Özellikle günümüzdeki dijital ortamda görselliğin önem kazanmasıyla, renk kullanımı çok stratejik bir hal aldı.

Örneklemek gerekirse, tanıdığınız markaların logolarını tam olarak gözünüzde canlandıramasanız da logoların genellikle hangi renklerden oluştuğunu hatırlarsınız. Markaların kullandığı renkler asla tesadüf ya da salt bir beğeniyle ortaya çıkmamıştır. Kurumsal kimlik çalışmalarında renkler önemli bir ayrıntıdır. 

Markaların kullandığı renkler, insanlarda tam olarak farkında olmadan belirli eylemleri tetikler. Bu nedenden dolayı markalar, stratejilerine uygun renkler belirler. Kimi renkler heyecan, enerji verirken, kimi renkler resmiyeti, ciddiyeti, güveni çağrıştırır.

Yapılan araştırmalarda, tüketicilerin %84,7 si bir ürünü satın almada en önemli faktörün o ürünün rengi olduğunu, %80 kadarı ise renklerin marka farkındalığını artırdığını belirtmiştir. Gelin renklerin çağrıştırdığı anlamları inceleyelim: 

Beyaz: Saflığı, temizliği ve istikrarı temsil eder. Kozmetik ve temizlik ürünlerinde sıklıkla kullanılır.

Siyah: Gücü, prestiji ve tutkuyu temsil eden renk inançlara göre çoğunlukla da matemi temsil eder. Bu nedenle lüks tüketim ve yüksek fiyat algısına sebep olur. Bazı markaların bilinçli bir şekilde siyah rengine odaklandığı ve bu sayede elit müşteri sınıfını hedeflediği bilinmektedir.

Mavi: Mavi soğuk, sakinleştirici, huzur verici bir etkiye sahiptir. 

Kırmızı: Dinamikliği ve tutkuyu simgeleyen renktir. İştah açma özelliği olmasından dolayı da dünyaca ünlü hazır yemek markalarının en çok kullandığı renktir. Coca-Cola kırmızı ile özdeşleşen markalardandır.

Mor: Asalet, lüks ve itibarın rengidir. Ayrıca melankolik bir etkisi de vardır. Özellikle koyu tonları bilinçaltını etkileyerek insanda korkuya ve hüzne neden olabilir. Depresyona yatkın kişilerin en çok sevdiği renklerden biridir.

Yeşil: Doğanın, huzurun ve güvenin rengidir. Bilinçaltında yeşil kodlanırken, sessiz sakin bir doğa fotoğrafı belirir. Güvende hisseden insan huzurludur. Özellikle bankalar yeşil rengi sıklıkla tercih etmektedir.

Pembe: Hayallerin ve aşkın rengidir. Feminen bir algı oluşturduğu için genelde kadınlara yönelik kullanılır. Araştırmalar, pembe renk kıyafet giyen bir satıcı karşısında müşterinin daha rahat davrandığını ve ödemeyi daha rahat yaptığını gösterir.

Turuncu: Cana yakınlık, dışa dönüklük, iyimserlik ve mutluluk algısı veren renk, genellikle çocuklar ve gençlerin hedeflendiği iş kollarında kullanılmaktadır. Fanta markasının turuncu renk kullanması ve yıllardır gençlik festivallerine destek vermesi kesinlikle tesadüf değildir.

Sarı: En parlak ve dikkat çeken renktir. Işığın, sevincin, üretim ve verimliliğin rengidir. Anaokullarında, çocuk parklarında sarı sıklıkla kullanılır. Sarı aynı zamanda geçiciliğin rengi de olduğu için müşterilerini kaçırmak istemeyen mağazalar tarafından pek fazla tercih edilmemektedir. 

Kahverengi: Tutarlılık, süreklilik ve zenginliği çağrıştırmasının yanında güvenlik duygusunu da geliştirir. Gıda ve yemek sektöründe sıkça kullanılır.

Renklerin kullanım örneklerinden de anladığımız üzere, markalar kurumsal kimlik çalışmaları yaparken renklerin anlamlarını çok iyi analiz etmelidirler. Zira, renk seçimi müşterilerin kararlarında büyük bir önem arz ediyor.