Google Analytics Nasıl Çalışır?

08 Nisan 2017






Google Analytics sistemi sayesinde işletmenize ait olan verileri detaylı bir şekilde inceleyebilir, bu incelemelerini rapor halinde oluşturup daha verimli sonuçlar doğuracak çalışmalar yapmaya başlayabilirsiniz. Google Analytics aracı verdiği hizmeti; veri toplama, veri işleme, yapılandırma ve raporlama olmak üzere dört ana bileşenden oluşturmaktadır.

Veri Toplama

Google Analytics’ten internet sitelerinden veya mobil uygulamalardan kullanıcıların gerçekleştirdiği etkileşimlerin verilerini elde etmek için faydalanabilirsiniz. Google Analytics herhangi bir web sitesini izlerken JavaScript kodu kullanmaktadır. 
İnternet sitenizin sayfalarına kodu yerleştirmeniz gerekir. Herhangi bir kullanıcı web sitenizi ziyaret ettiği zaman bu kod devreye girer ve kullanıcı ile sitede yapmış olduğu etkileşim hakkında bilgi toplar.

Veri İşleme

Herhangi bir kullanıcının gerçekleştirdiği etkileşimin Google sunucusunda depolanmasından sonra gerçekleşen aşama, verilerin işlenmesidir. Verilerin işlenmesi aşamasında ham verileriniz kullanışlı bir hale getirilir.

Yapılandırma

Google Analytics, ham verilere yapılandırma ayarlarınızı uygulamaktadır. Verilerinizin işlenmesinin ardından veritabanında saklanırken, veritabanına eklenen veriler daha sonra tekrar değiştirilememektedir.

Raporlama

Verilerinizin raporlanmış hallerine Google Analytics’ten rahatça ulaşabilirsiniz. 

Google Analytics Kurulumu

Analytics’e gmail hesabınız ile giriş yapabilir veya yeni bir gmail hesabı için kayıt başvurusu yapabilirisiniz.
Kayıt işleminin ardından kurulum ayarlarının yapılması gerekir. Kurulum ayarlarında ilk adım, izleme kodunu sitenize yüklemektir. Her Google Analytics kullanıcısının, web sitesinin sayfalarına yerleştirmesi gereken kişisel bir analytics kodu bulunmaktadır.

Google Analytics kodunuzu Google Analytics’e giriş yaptıktan sonra rahatlıkla bulabilirsiniz. Bu kodu web sitenizin tüm sayfalarına eklemeniz gereklidir. Google Analytics’in web sitenizdeki verileri tam olarak algılayabilmesi ve doğru istatistikler sunabilmesi için Analytics kodunu tüm sayfalara eksiksiz bir şekilde yerleştirmelisiniz.

Google Analytic’te ‘Oturum’ Nedir?

Analytics’te bir oturumu, kullanıcıların internet sitenizde belirli bir zaman diliminde yapmış olduğu tüm etkileşimler olarak tanımlayabiliriz. Oturumlar; e-ticaret etkileşimi, sosyal etkileşimler, birden fazla sayfa görüntüleme gibi etkileşimleri kapsamaktadır.