E-Ticarette Yapılan Hatalar

02 Şubat 2017






Doğru bir şekilde kurgulanıp hayata geçirilen bir E-ticaret Sitesinin, gayet başarılı geri dönüşlere neden olduğunu biliyoruz. Aynı zamanda, bu sisteme adım atmış birçok girişimcinin yapılan hatalar yüzünden başarısız olduğu da yadsınamaz bir gerçek.

Hatta başarılı bir geleneksel ticaret geçmişleri olan firmalar bile, e-ticaret sisteminde doğru stratejiler oluşturamadığı için başarısız olabiliyorlar. Bunun nedeni ise e-ticaret sisteminin dinamiklerinin geleneksel ticarete göre farklılıklar göstermesi. Her girişimcinin başarılı olmak için girdiği bu sistemde, e-ticaret sitelerinin neden başarısız olduğunu gözlemlerimizce inceleyelim.

E-Ticarette Başarısız Olmanın Yolları Nedir?

1. Yetersiz Kalan Altyapı

E-ticaret sitesinin altyapısı, sitenin yer aldığı sunucuyu, sunucu bakımını, teknik detayları kapsamaktadır. E-ticaret sitenizi ziyaret eden kullanıcıların teknik nedenlerden dolayı sorun yaşaması, sisteminize güvensizlik duymasına ve sitenizdeki bir sonraki alışveriş denemesini gözden geçirmesine neden olacaktır. Altyapınızı oturtmadan yola çıkmak e-ticarette başarısız olmanıza neden olacaktır.

2. Kısıtlanmış Ödeme Seçeneği

E-ticaret sitelerinin ödeme konusunda farklı seçenekler sunup sunmaması, müşterilerin çok önem verdiği bir detaydır. Kredi kartıyla alışveriş, havale, kapıdan ödeme gibi alternatifleri arttırmadığınız sürece pek iç açıcı geri dönüşlere şahit olmayacağınız kaçınılmaz bir gerçek olacaktır.

3. Ödeme Konusunda Güvenliğin Sağlanmaması

İnternetten alışveriş alışkanlığı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Zira, bu alışkanlığın çok eskiye dayanmadığı bir ortamda kötü niyetli insanların da bu mecralarda yer alması, insanların online alışverişe olan güvenini tam olarak sağlamlaştıramadı. Bu nedenle, herhangi bir şifreleme sertifikası ya da koruma sistemi olmayan e-ticaret siteleri satış konusunda yerinde saymaya devam edecektirler.  Ödeme güvenliği olmayan bir e-ticaret sitesinin satışlarını artırması mümkün gözükmüyor.

4. Yetersiz Müşteri Hizmetleri

Ticaret sisteminde alıcı ve satıcı vardır. Ve hepimizin aşina olduğu bir söz vardır ki o da şöyle der “Müşteri her zaman haklıdır”.  Başarılı e-ticaret sistemi oluşturan firmalar her zaman müşterilerine kendilerini değerli hissetmiştir. Müşterileriniz ile iletişiminizi doğru bir şekilde kurgulamayıp, onların şikayet, öneri ve taleplerine kulak vermezseniz başarısızlık kaçınılmaz olacaktır.

5. Yetersiz Ürün Veya Hizmet Bilgisi

Müşterileriniz satın alacağı ürün hakkında her detayı öğrenmek isteyecektir. Ürünün özelliklerini yeterli bir şekilde açıklamazsınız satış konusunda problem yaşama şansınız yüksektir.

6. İletişim Bilgilerinin Yetersizliği

Müşterinizin sizinle kolayca iletişim kurabileceği algısına sahip olması aranızda güven bağı oluşturacaktır. Bu duruma istinaden, müşterinizin size ulaşabileceği farklı yöntemler sunmanız sizin için faydalı olacaktır.

7. Sosyal Medya Trendlerine Ayak Uyduramamak

Günümüzde özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar için çok büyük faydalar sağlayan sosyal medya platformlarını etkili kullanmak satışlarınıza katkı sağlayacaktır. Sosyal medyada pazarlamasını doğru bir şekilde kurgulayamamak, bu mecralarda geri planda kalarak daha geniş kitlelere ulaşmanızı engelleyecektir.

8. İade Politikaları Belirsizliği

Ürün veya ürünleriniz alıcıya ulaştıktan sonra, ürünün iade edilebilecek olması müşterilerinizin satın alma kararı vermesini kolaylaştırır. İade politikası ile bilgilerin kolaylıkla ulaşılabilir bir yerde, bu bilgilerin sisteminizde bulunmaması müşterinin size karşı olan güven duygusunu yitirmesine neden olacaktır.

Eticaret sitelerinde karşılaşılan sorunlar ve yapılan hatalar hakkında bilgi sahibi oldunuz. Hızlıca eticaret sitesi sahip olmak ister misiniz? O zaman e-ticaret scripti sayfamıza bakabilirsiniz ve uygun fiyatlı tarasarımlardan birini seçebilirsiniz.