E-Ticaret Sitesi İçin Domain (Alan Adı) Seçimi

26 Şubat 2017






Bir E-ticaret sitesi kurulumu aşamasında, üzerinde iyice düşünülüp öyle karar verilmesi gereken bir seçimden, yani domain seçiminden bahsedeceğiz bu yazımızda. Domain belirleme aşamasında en doğru seçimi yapmak özellikle markanın geleceği adına çok önemli olacaktır. İleride yaşanacak herhangi bir aksilikten dolayı domain değiştirmek durumunda kalırsanız, çok yoğun bir mesai sizi bekleyeceği için ilk etapta bu seçimi doğru yapmanız çok önemli. Doğru Domain Seçimi Yapmak İçin Hangi Noktalara Dikkat Edilir?

Geleceğe Yönelik Seçim

Domain seçimi yaparken geleceğe yönelik bir domain belirlemelisiniz. İşlerinizin büyüyebileceğini, gelecekte yeni ürün veya hizmetlerin satışını yapabileceğinizi aklınızda bulundurmalısınız. Bu nedenden dolayı domain seçimi yaparken daha geniş düşünmelisiniz. Daha genel kavramlar barındıran bir domain seçimi yapmanız daha faydalı olacaktır. 

Kısa Ve Öz

Seçim yaparken kısa ve öz olan bir alan adı seçmeniz, alan adınızın daha akılda kalıcı olmasını sağlayacaktır. Alan adınızın sektörünüzle uyumlu olmasına çok da gerek yoktur. İnternet kullanıcıların aklında yer edecek bir alan adı seçimi yapmanız daha doğru olacaktır. Kolay, sade ve akılda kalıcı bir alan adı seçimi yaparak yoğun trafik almak adına önemli bir adım atmış olursunuz.

Doğru Uzantı Seçimi

Domain seçimi yaparken uzantınızın “.com” olmasına dikkat etmeniz faydalı olacaktır. İnandığınız bir alan adının “.com” uzantısına sahip olamıyorsanız alternatif olarak ”.net” uzantısını da seçebilirsiniz. İnternet kullanıcıların genellikle aklında yer eden uzantı “.com”dur. Özellikle, sadece alan adınızı duyarak sitenize giriş yapmak isteyen kullanıcılar, sitenizi alışkanlıklarının etkisiyle “.com” uzantısıyla arayacaktır. Bu durumları göz önünde bulundurmalısınız.

Alım İşlemini Kendiniz Gerçekleştirin

Domain satın almanın bir yatırım olduğunu unutmamalısınız. Alan adınızı kendi adınıza açtığınız bir hesaptan kendi adınıza tescil etmelisiniz. Gelecekte sitenizi çok iyi rakamlara satışa çıkarmak isteyebilirsiniz. Bu duruma istinaden, domain alımı yaparken bu alımı sadece kendiniz gerçekleştirmelisiniz.

İngilizce Karakterlerden Kaçının

Alan adınızda Türkçe’de bulunmayan (q,w,x) karakterlerin kullanımından kaçınmalısınız. İngilizce harfler, bu dili bilmeyen müşterilerinize zorluk oluşturacaktır. Telaffuz noktasında yanlış anlaşılmaların ve bu konuda tek tek açıklama yapmanın getireceği gereksiz mesaiden de kurtulmuş olursunuz. 

Tescil Süresini Uzun Tutun

Alan adınızı tescil ederken en az 3 yıllık tescil ettirmeye özen gösterin. Sitenizi tarayan arama motoru botları için tescil süresinin uzunluğu olumlu bir özelliktir. Alan adınızı en az 3 yıl olarak tescil ederseniz, arama motorları kalıcı olacağınızı düşünecek ve sitenizi büyüme potansiyelli siteler arasında sayacaktır.

Ban Almış Domainlere Dikkat Edin

Domain seçimi yaparken, ikinci el bir alan adı tercih etmeden önce domainin banlı olup olmadığını kontrol edin. Daha önceki sahibi tarafından yapılan yanlış çalışmalar sonucunda ban almış domainler, ne kadar çalışma yapılırsa yapılsın, arama motorlarında üst sıralara çıkamazlar.