Blog
31 Ocak 2017
Açılımı ‘elektronik ticaret’ olan e-ticaret, 1995 yılından sonra internet kullanımının yaygınlaşmasıyla ortaya çıkmıştır. Bu kavramı, mal ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılması olarak açıklayabiliriz. Halkın da e-ticaretin tanımı hakkında farklı görüşleri var. Bunlardan bazılarını paylaşalım:
“Alışverişin tembellere göre düşünülmüş halidir.”
“Karşı tarafa güvenin çok önemli olduğu ticaret şeklidir.”
E-ticaret türleri, e-ticaret ve geleneksel ticaret arasındaki farklar ve e-ticaretten kimlerin etkilendiği hakkında bilgiler paylaşmadan önce e-ticaret danışmanlığı verdiğimizi de hatırlatmak isteriz. E-ticaret sayfamıza bakarak detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret paketleri sayfamızda uygun fiyatlı yazılımlarımıza göz atabilirsiniz.
E-ticareti, ticari taraflar bakımından beşe ayırıyoruz;
En yaygın kullanılan elektronik ticaret şeklidir. Firmaların elektronik ortamda tedarikçiye sipariş vermesi, faturalarını temin etmesi ve bedellerini ödemesi bu bölümde gerçekleşir.
Elektronik ticaretin en çok bilinen türüdür. Şirketlerin elektronik ortamda; teknolojik ürünlerden otomobile, kitaptan pizzaya birçok ürünün doğrudan tüketiciye satışını yapmaktadır. Mobil kullanımın da yaygınlaşmasıyla yer, zaman gibi kısıtlar olmaksızın elektronik ticaret yapılan uygun bir ortam haline gelmiştir.
Tüketicilerin firmalara ürün veya hizmet satışı ile gerçekleşen ticaret şeklidir.
Tüketicilerin tüketicilere ürün veya hizmet satışı ile gerçekleşen ticaret şeklidir.
Şirketlerin çalışanlara sağladığı ve satmakta olduğu ürünler anlamına gelen ticaret şeklidir.
E-ticaret, internetin sağladığı olanaklar sayesinde her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Hem alıcılar hem de satıcılar açısından değerlendirildiğinde büyük avantajlar sağlayan bu ticaret şekli, ülkemizde mobil cihazların kullanımının yaygınlaşmasıyla hacmini büyük bir hızla arttırmaktadır. E-ticaret siteleri aracılığıyla şirketler, ürünlerini tüm dünyadaki tüketicilere daha kolay ve daha masrafsız bir şekilde sunarak pazar paylarını ve karlarını arttırıyorlar. Alıcılar ise sunulan sınırsız ürün ve hizmetin arasından tercih ettiklerine sadece bir tıkla ulaşarak kolay bir şekilde alışveriş yapmanın keyfini çıkarmaktadırlar.
E-ticarette sadece alıcı ve satıcılar kar etmiyor. Peki, başka kimler kar ediyor? Gelin bu konuya değinelim.
Üretici: Satışı yapılan ürünün üreten şirket , dolaylı yoldan e-ticaretten gelir elde ediyor.
Bankalar: EFT/HAVALE gibi para aktarım işlemlerinden alınan komisyonlarla e-ticaretten gelir sağlayan kurumlardır.
Sigorta Şirketleri: Sigorta şirketleri, gönderilen ürünü sigortalayarak e-ticaret yelpazesinden para kazanırlar.
Yazılım firmaları: E-ticaret yapılması için yazılım üreten firmalar da bu sektörden gelir elde edenler arasındadır.
Kargo Şirketleri: Ürünün alıcıya ulaşmasını sağlayan kargo şirketleri de e-ticaretten gelir elde etmektedir.
Devlet: E-ticaret sistemi ile doğan vergi kapsamıyla devlet de gelir elde ediyor.